دانستنی ها

آشنایی با انواع گردو در ایران و جهان

آشنایی با انواع گردو در ایران و جهان

آشنایی با انواع گردو در ایران و جهان

انواع گردو در ایران و جهان به عنوان میوه ای مغزدار، یکی از خوشمزه‌ ترین و قوی ‌ترین مغزیجات شناخته می‌شود که در کنار خواص بسیار زیاد و غنی بودن از منابع مغذی مثل پروتئین، فیبر، ویتامین ها و آنتی‌ اکسیدان ها و همچنین کاربرد فراوان آن در وعده های غذایی متفاوت همچون استفاده در نان و پنیر و گردوی صبحانه، خورشت فسنجان، انواع شیرینی، آجیل و …، در سراسر جهان از محبوبیت بسیار بالایی برخوردار است. این محبوبیت به اندازه‌ای است که برای تامین استقبال مردم، درصد قابل توجهی از باغستان های کشور زیر سطح کشت گردو می‌روند. کشاورزان انواع گردو را بر اساس شرایط آب و هوایی و نوع خاک هر منطقه برای کاشت انتخاب می کنند.

کشورهای آمریکا، چین و ایران به عنوان بزرگ ‌ترین تولیدکننده ‌های گردو در دنیا شناخته شده و سالانه میلیون‌ها تن گردو را روانه بازارهای جهانی می‌کنند. از آنجایی که امروزه،‌ این محصول، در انواع مختلفی تولید و درختان آن در مناطق مختلف کشت می‌شوند، می‌خواهیم در این مقاله شما را با انواع درخت گردو و فواید و ویژگی‌های هر کدام از آن ‌ها آشنا کنیم. پس پیشنهاد می‌کنیم تا انتهای این مقاله، ما را همراهی کنید.

اگر قصد خرید گردو و یا مغز گردو با کیفیتی مناسب را دارید، آجیل و خشکبار آوش می‌تواند یکی از بهترین انتخاب ‌های شما باشد. ما با ارائه بهترین محصولات، همواره به دنبال آن هستیم که شما را به یکی از دوستان همیشگی خود تبدیل کنیم.

تفاوت انواع گردو در ایران و جهان

میوه گردو از ابتدا فقط در دو شکل سفید و سیاه وجود داشته که گردوی سفید بومی ایران و گردوی سیاه بومی آمریکا بوده است؛ اما امروزه به واسطه پیشرفت تکنولوژی و علوم مختلف، می‌توان به انواع نهال گردو دسترسی داشت. در اصل درختان گردو و میوه آن‌ها، می‌توانند در اثر عوامل مختلفی باهم متفاوت بوده و ویژگی‌ها، مشخصات و ارزش مختلفی داشته باشند. از جمله مهم‌ترین فاکتورهایی که باعث تفاوت درختان گردو و میوه آن‌ها می‌شوند، می‌توان به مواردی مانند شرایط آب و هوایی، نوع خاک، نحوه گرده‌افشانی درختان، نحوه رسیدگی به درختان و نوع کود دهی، هرس و آبیاری و… اشاره کرد.

معرفی انواع گردو در ایران و جهان

همان‌طور که گفتیم عوامل متعددی وجود دارند که باعث تغییرات گسترده در نوع و نژاد گردو ها و همچنین مشخصات و ویژگی‌های آن‌ها می‌شوند. به صورت کلی درختان گردو در سراسر دنیا به دو دسته اصلی سفید و سیاه تقسیم می‌شوند، اما می‌توانند نژاد های مختلفی داشته باشند. از جمله رایج‌ترین و مشهورترین نژاد های گردو در ایران و جهان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

درخت گردوی چندلر

درخت گردوی چندلر از بهترین، معروف‌ترین و با ارزش‌ترین نژادهای گردو است که بومی آمریکا بوده اما با استفاده از اصلاحات نژادی مختلفی که بر روی آن انجام شده، در کشورهایی همچون ایران، ترکیه و… نیز به صورت گسترده کشت می‌شود.

این درخت مقاومت بالایی در شرایط آب و هوایی مختلف داشته و میزان باردهی بسیار خوبی نیز دارد. بهترین موقعیت برای کشت این درخت، ارتفاعات 700 تا 1500 متر از سطح دریاست؛ زیرا یک درخت دیر گل بوده و می‌تواند در برابر سرمای بهاره مقاومت خوبی داشته باشد. ویژگی بارز این درخت، شروع باردهی از سال اول کشت است. همچنین محصول این درخت پوست نازکی داشته و تحت عنوان گردوی کاغذی شناخته می‌شود و مغز روشن و درشتی دارد. بهترین گرده ‌افشان برای درخت چندلر، نژاد فرانکت است.

درخت گردوی کانادایی

از دیگر درختان قاره آمریکا، می‌توان به درخت گردوی کانادایی اشاره کرد که در مناطق سردسیر رشد و عملکرد بسیار خوبی دارد. این درخت دیر گل بوده و در ارتفاعات حدود 3000 متر کشت می‌شود. این درخت اگرچه دیر به باردهی می‌رسد و تا 7 سال محصول نمی دهد، اما می‌تواند محصول بسیار زیادی پس از به ثمر رسیدن داشته باشد؛ به طوری که از سال هفتم به بعد تا 15 تن در هکتار محصول می دهد. ارتفاع این درخت به حدود 12 متر می ‌رسد و حداکثر عملکرد آن در زمان بلوغ برای هر درخت 49.5 کیلو است. جالب است بدانید که گردوی کانادایی ارزش غذایی بالایی داشته و بسیار خوشمزه و لذیذ است.

درخت گردوی هارتلی

از دیگر درختان گردو که امروزه بسیار مورد توجه قرار گرفته و در بسیاری از مناطق سردسیر کشت می‌شود، درخت هارتلی است. این درخت دیر گل نیز بومی آمریکا بوده و به عنوان گرده‌افشان برای گردوی فرانکت استفاده می‌شود و از سال اول محصول می دهد. درخت هارتلی در ارتفاع 1200 تا 2000 متر کشت می‌شود و مقاومت بالایی در برابر سرمای زیاد ندارد اما می‌تواند در برابر خشکی مقاومت خوبی از خود نشان دهد. مغز این گردو درشت و چرب است و به آسانی از پوسته جدا می گردد.

درخت گردوی لارا

لارا نیز از انواع درخت گردو است که بومی آمریکا بوده و با توجه به آنکه یک رقم زودگل است، می‌تواند در مناطق گرمسیر عملکرد و باردهی مناسبی داشته باشد. این درخت به دلیل رشد زیاد نیازی به گونه گرده‌افشان ندارد اما در برابر بیماری‌ها، آفات و… ضعیف است. این درخت معمولاً در ارتفاع 1800 متر کاشته می‌شود و نیاز به مراقبت بالایی خصوصاً در برابر سرما دارد. باردهی آن بیشتر در شاخه‌های جانبی می‌باشد.

 درخت گردو فرنت

درخت فرنت از جمله درخت‌های گردو است که شباهت بسیار بالایی به درخت فرنور دارد و میوه آن درشت و بسیار خوشمزه و لذیذ است. پوست گردوی این درخت به صورت نیمه کاغذی بوده و می‌توان در مناطقی با ارتفاع 1400 متر از سطح دریا کشت شود. درخت فرنت از عملکرد بالایی برخوردار است و بومی کشور فرانسه می‌باشد و در برای گرده‌افشانی درخت فرنور نیز استفاده می‌شود.

درخت گردوی پدرو

یکی دیگر از درختان بومی آمریکا درخت پدرو است که شباهت بالایی به درخت چندلر دارد و از آنجایی که یک درخت دیر گل است (حتی دیرگل‌ تر از چندلر)، می‌تواند در مناطقی با ارتفاع 1500 متر کاشت شده و مناسب مناطق سردسیر و کوهستانی است. میوه این درخت تقریباً بیضوی بوده و از پوسته نازکی برخوردار است و مغز آن چربی خوبی داشته و بسیار خوشمزه است. مغز گردوی پدرو تقریباً قهوه‌ای روشن است و کیفیت خوبی دارد و از سال اول می‌تواند باردهی داشته باشد و در زمره درختان گردوی اقتصادی قرار می گیرد. از درخت فرانکت برای گرده‌افشانی این درخت استفاده می‌شود.

درخت گردوی پکان

پکان از انواع درخت گردو است که بومی آمریکا بوده و می‌تواند عملکرد متوسطی داشته باشد. این درخت نیز دارای میوه بیضوی بوده و از آنجایی که یک درخت زودگل است نباید در مناطق سردسیر کاشت شود. درخت پکان نیز می‌تواند در سال اول باروری داشته باشد و از مغز درشت و خوشمزه‌ای برخوردار است که دارای یک رنگ قهوه‌ای روشن است.

درخت گردوی اسرائیلی

گردوهای نژاد اسرائیلی بومی کشور اسرائیل است و از باکیفیت‌ترین گردوهای جهان به شمار می‌رود. این درخت دارای قامتی متوسط و پایه‌ای کوتاه بوده و عملکرد بسیار خوبی دارد. درخت اسرائیلی یک درخت دیر گل و پربازده است و می‌تواند در سال اول تا دوم شروع به باردهی کند. این درخت امروزه اصلاح نژادی شده و در بسیاری از کشورهای جهان کاشت می‌شود.

درخت گردوی فرنور

از دیگر انواع درخت گردو می‌توان به درخت فرنور اشاره کرد که در اصل بومی کشور فرانسه است اما از عملکرد و باردهی بسیار خوبی برخوردار است و می‌تواند یکی از بهترین درختان برای مناطق سردسیر باشد. گرده افشان آن گردوی فرنت است و دارای میوه ای درشت و با کیفیت با طعم مطلوب است. بهترین منطقه برای کاشت این درخت مناطقی در ارتفاع 1500 تا 2300 متر از سطح دریا هستند.

درخت گردوی فرانکت

درخت فرانکت از دیگر درختان مشهور و معروف گردو در دنیا است که می‌تواند در مناطق سردسیر بازدهی و باردهی بسیار خوبی داشته باشد. این درخت میوه‌ ای با پوست نازک، بسیار خوشمزه، درشت و لذیذی دارد و همانند درخت چندلر می‌تواند در سال اول باردهی داشته باشد. درخت فرانکت نیز بومی آمریکا (کالیفرنیا) بوده و به عنوان گرده ‌افشان چندلر استفاده می گردد. این نوع درخت با تغییرات اصلاحی، امروزه در نقاط مختلف جهان کشت می‌شود.

درخت گردوی توسرخ

گردوی توسرخ از جمله درختان بومی آمریکا است که مغز آن به رنگ قرمز بوده و بسیار خوشمزه و لذیذ است. این درخت گردو یک درخت دیر گل است و می‌تواند در ارتفاع 1200 متر کشت شود و در مناطق سردسیر عملکرد و باردهی مناسبی دارد. حداکثر عملکرد آن 10 تن در هکتار است.

درخت گردوی دماوند

از درختان گردوی ایرانی می‌توان به درخت گردوی دماوند اشاره کرد که در ارتفاع 1800 متر کشت شده و همانند درخت تویسرکان می‌تواند ارتفاع بالایی داشته باشد. این درخت زودگل بوده اما می‌تواند در برابر سرما مقاومت خوبی داشته باشد؛ با این حال ممکن است در سرمای بهاره دچار سرمازدگی شود. این گردو به بیماری بلایت نیز مقاوم است. اگرچه پوسته گردوی دماوند سخت است اما میوه درشتی داشته و مغز چرب و خوش طعمی دارد و از ارزش غذایی بالایی برخوردار است.

 درخت گردوی ژنوتیپ برتر

درخت ژنوتیپ برتر از جمله درختان گردوی اصلاح نژاد شده است که می‌تواند در برابر سرما، بیماری‌ها و آفات مختلف مقاومت بالایی داشته باشد و عملکرد و باروری بسیار خوبی نشان دهد. این درخت دیر گل بوده، اما از همان سال اول ثمر خواهد داشت. این گردو دارای مغز روشن و پوست نازک بوده و مغز آن به آسانی از پوسته جدا می گردد. قابل کاشت تا ارتفاع 3000 متر بوده و در پنجمین سال به باردهی مناسبی حدود 16 تن در هکتار می‌رسد.

درخت گردوی تویسرکان

یکی از بهترین گردوهای جهان گردوی تویسرکان است که بومی ایران بوده و در ارتفاع 500 تا 1500 متر کشت می‌شود. این درخت دارای میوه‌های درشت، خوشمزه و لذیذی بوده و پوست آن به صورت کاغذی و نازک است. این درخت از سال سوم شروع به باردهی می‌کند و ارتفاع آن گاهی به 30 متر هم می‌رسد. حداکثر عملکرد آن حدود 12 تن در هکتار است.

جمع‌بندی نهایی

درخت گردو یکی از کهن ‌ترین گونه‌ های گیاهی به شمار می ‌رود که در جهان طرفداران بسیاری دارد و به دلیل خواص فوق ‌العاده زیاد و با ارزش خود در بین تمام ملل دنیا، دوستداران و طرفداران زیادی دارد. به گونه‌ای که امروز ثابت شده است که دارای انواع مختلف آنتی ‌اکسیدان و چربی‌های امگای مفید است که مصرف آن شدیداً توصیه می‌گردد.

انواع گردو در ایران و جهان اگرچه به صورت کلی به دو نوع گردوی سفید و سیاه تقسیم می‌شوند اما امروزه از رقم‌ها و نژادهای مختلفی برخوردارند که بیشتر بومی ایران و آمریکا هستند. از برترین رقم‌های گردوی جهان می‌توان به گردوی چندلر، فرنور، هارتلی، لارا، فرنت، پدرو، تویسرکان، دماوند و… اشاره کرد که هرکدام ویژگی‌ها، مشخصات و ارزش غذایی متفاوتی دارند و در ارتفاعات مختلفی کشت می‌شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *