فواید پسته برای سلامتی
پسته به عنوان یکی از مشهورترین و محبوب ترین انواع آجیل ها شناخته می شود. شاید بتوان گفت که بخشی از این شهرت به خاطر سنتها و حفظ آنها بوده و بخش دیگر آن مربوط به خواص خوراکی، دارویی و طعم بی نظیر آن است. پسته کاربرد زیادی در تهیه انواع دسرها، بستنی ها و شیرینیها در سراسر دنیا دارد. این مغز پرخاصیت از ارزش غذایی بالایی برخوردار است که از جمله میتوان به کاهش کلسترول بد و بهبود سلامت قلب اشاره نمود.
پسته یکی از مغزهای لوکس آجیل است که جنبه تجاری بسیاری مهمی دارد. این محصول به کشورهای مختلفی من جمله کشورهای اروپایی صادر میشود. ایران به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان پسته در جهان شناخته می شود که پس از کشورهای آمریکا و ترکیه، در جایگاه سوم قرار می گیرد. ایران سال ها در جایگاه اول قرار داشت که متاسفانه چند سالی است که این جایگاه را به رقیبان تجاری خود واگذار نموده است. در این مقاله تصمیم داریم تا شما را با فواید پسته برای سلامتی بیشتر آشنا کنیم.
ارزش غذایی پسته
لازم دانستیم قبل از پرداختن به خواص پسته، در رابطه با ارزش غذایی آن صحبت کنیم. این نوع مغز بسیار مقوی بوده و سرشار از انواع ویتامین ها و مواد معدنی است. در جدول زیر، ارزش غذایی این خوراکی مغذی لیست شده است.
کالری | ۵۵۷ |
کربوهیدرات | ۲۷.۹۷ گرم |
پروتئین | ۲۰.۶۰ گرم |
چربی کل | ۴۴.۴۴ گرم |
فیبر غذایی | ۱۰.۳ گرم |
فولات | ۵۱ میکروگرم |
نیاسین | ۱.۳ میلیگرم |
پانتوتنیک اسید | ۰.۵۲۰ میلیگرم |
پیریدوکسین | ۱.۷ میلیگرم |
ریبوفلاوین | ۰.۱۶۰ میلیگرم |
تیامین | ۰.۸۷۰ میلیگرم |
ویتامین A | ۵۵۳ واحد بینالمللی |
ویتامین C | ۵ میلیگرم |
ویتامین E | ۲۲.۶۰ میلیگرم |
سدیم | ۱ میلیگرم |
پتاسیم | ۱۰۲۵ میلیگرم |
کلسیم | ۱۰۷ میلیگرم |
مس | ۱.۳ میلیگرم |
آهن | ۴.۱۵ میلیگرم |
منیزیم | ۱۲۱ میلیگرم |
منگنز | ۱.۲ میلیگرم |
فسفر | ۳۷۶ میلیگرم |
زینک (روی) | ۲.۲۰ میلیگرم |
سلنیوم | ۷ میکروگرم |
لوتئین و زیگزانتین | ۱۱۶۰ میکروگرم |
خواص پسته
همان طور که در قسمت قبل اشاره کردیم، پسته از ارزش غذایی بالایی برخوردار است و در میان تمام مغزیجات، از بیشترین میزن آنتی اکسیدان برخوردار است؛ بنابراین خواص و تاثیر آن بر سلامتی را نمی توان نادیده گرفت. در ادامه خواص پسته و تاثیر آن بر سلامت انسان را بررسی می کنیم.
نقش پسته در کاهش وزن
پسته حاوی مقادیر زیادی فیبر است. مطالعات نشان داده اند که مصرف فیبر فرد را برای مدت زمان طولانی تری سیر نگه می دارد و در نتیجه می تواند منجر به کاهش وزن شود.
مطالعات دیگر نشان داده اند که مصرف پسته میتواند سایز دور کمر را به تدریج کم کند. این مغز محبوب، همچنین اثرات مفیدی روی سطح تریگلیسیرید خون نشان داده است.
بر اساس گزارش حاصل از مطالعات مختلف، چربی (لیپید) موجود در پسته به طور کامل توسط بدن جذب نمیشود. این موضوع کاهش چربی بدن را به دنبال دارد. نتایج یک مطالعه دیگر نشان داد که افرادی که پسته خوردند، کالری کمتری در طول روز مصرف کردند. پسته را میتوانید به عنوان یک میان وعده سالم برای لاغری نوش جان کنید.
نقش پسته در حفظ سلامت دستگاه گوارش و پیشگیری از سرطان کولون
فیبر موجود در پسته به هضم بهتر غذا و پیشگیری از یبوست کمک میکند. باکتریهای روده فیبر را تخمیر کرده و اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه تولید میکنند که خواص مختلفی برای سلامتی دارند. این چربی ها در پیشگیری از ابتلا به سرطان رودهی بزرگ موثرند و سلامت کلی دستگاه گوارش را بهبود میبخشند. بوتیرات یک اسید چرب با زنجیرهی کوتاه مفید است که از گوارش پسته حاصل می شود و مصرف آن تعداد باکتریهای مفید موجود در روده را افزایش میدهد.
نقش پسته در حفظ و بهبود سلامت قلب و عروق
تحقیقات نشان داده اند که پسته احتمالا از طریق افزایش سطح چربی های مفید برای قلب، به پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی کمک کند. از طرفی میتواند با کاهش سطح کلسترول بد یا همان LDL، احتمال ابتلا به بیماری عروق کرونری قلب را کاهش دهد.
پسته سطح لیپوپروتئینها را که عامل خطر بیماری قلبی به شمار میروند، کاهش می دهد. تحقیقات نشان داده اند که مصرف پسته فشار خون را کاهش میدهد. پسته حاوی نوعی اسید آمینه به نام آرژنین است که تاثیر آن در کاهش فشار خون روشن شده است.
نقش پسته در درمان دیابت
مطالعات نشان داده اند که مصرف پسته منجر به کاهش سطح گلوکز خون میشود. پسته همچنین سطح هورمون پپتید ۱ را افزایش میدهد که این هورمون سطح گلوکز را در افراد مبتلا به دیابت تنظیم میکند. نتایج حاصل از یک مطالعه که در ایران انجام شده است نشان داد که خوردن پسته اثرات مثبتی روی فشار خون، التهاب و اضافه وزن در افراد مبتلا به دیابت دارد.
نقش پسته در دوران باردهی و شیردهی
خواص پسته برای زنان باردار و شیرده هم قابل توجه است. پسته مواد مغذی مختلفی دارد و مصرف آن در دوران بارداری از اهمیت ویژه ای برخوردار است. مطالعات نشان میدهند استفاده از رژیم غذایی دارای پسته میتواند برای زنان باردار مفید باشد.
پسته به دلیل ارزش غذایی بالایی که دارد، احتمالا برای زنان شیرده نیز مفید باشد. مادران شیرده میتوانند برای بهره بردن از خواص اعجاب انگیز پسته، آن را بهعنوان میان وعده نوش جان کنند.
نقش پسته در مبارزه با التهاب
ترکیبات بیواکتیو (زیست فعال) موجود در پسته می تواند به مبارزه با التهاب کمک کنند. افزون بر این، پسته غنی از اسیدهای چرب غیراشباع است. بعضی از محققین باور دارند این نوع چربیها ممکن است در مبارزه با التهاب مفید باشند. با این حال برای تایید آن به مطالعات بیشتری نیاز است.
نقش پسته در سلامت چشم و بهبود بینایی
پسته سرشار از لوتئین و زیگزانتین است. لوتئین و زیگزانتین در قرنیه انسان وجود دارند. مصرف کافی این آنتی اکسیدان ها از مشکلاتی مانند آب مروارید و مشکلات مربوط به لکهی زرد در اثر افزایش سن پیشگیری میکند.
پسته همچنین سرشار از زینک (روی) است. کمبود روی با ضعف بینایی مرتبط است. اسیدهای چرب سالم موجود در پسته نیز احتمالا برای سلامت بینایی مفید باشند. هرچند برای تایید بیشتر آن بایستی مطالعات بیشتری انجام شود.
نقش پسته در بهبود عملکرد شناختی
پسته همانند بیشتر انواع مغزها منبع خوبی از ویتامین E به شمار میرود. در یک مطالعه حیوانی انجام شده بر روی موشهای صحرایی نشان داده شد که ویتامین E خطر ابتلا به نوروپاتی محیطی (نوعی بیماری اعصاب محیطی) را کاهش میدهد.
در یک مطالعهی دیگر بر روی موشهای صحرایی محققان دریافتند که پسته رسیده منجر به کاهش اضطراب در موشها می شود.
پسته همچنین می تواند عملکرد شناختی، یادگیری و حافظه را بهبود ببخشد و اسیدهای چرب ضروری در مغز را حفظ کند. پسته می تواند در محافظت از عملکرد مغز در مقابل مشکلات بالقوهی ناشی از داروهای ضد سرطان نیز نقش داشته باشد.
نقش پسته در سلامت جنسی
مطالعات نشان داده اند که پسته می تواند باروری را افزایش دهد، هرچند که به تحقیقات بیشتری در این زمینه نیاز است. نتایج حاصل از مطالعات مختلف نشان می دهد که پسته میتواند به عنوان یک محرک جنسی عمل کند. در یک مطالعه دیگر نشان داده شده است که خوردن روزانه پسته به مدت سه هفته منجر به افزایش میل جنسی در مردان می شود. آرژنین، فیتواسترولها و آنتیاکسیدانهای موجود در پسته برای سلامت جنسی مفید هستند. در واقع این مورد، یکی از خواص مهم پسته برای مردان به شمار می رود.
نقش پسته در افزایش سطح استروژن
پسته بیشترین میزان فیتواستروژن ها را در میان مغزیجات مختلف دارد. این مغز می تواند سطح استروژن را افزایش داده و چرخهی قاعدگی را تنظیم کند.
نقش پسته در جلوگیری از پیری زودرس
پسته حاوی ویتامین E است. این ویتامین از پیری پوست در اثر اشعه های مضر فرابنفش خورشید جلوگیری میکند. این مغز همچنین حاوی مس است که به تولید الاستین کمک میکند؛ بنابراین مانع شکلگیری چین و چروک و باعث درمان افتادگی پوست می شود. در یک مطالعهی حیوانی نشان داده شد که موشهایی که ویتامین E مصرف کردند، علائم آسیب پوست در اثر اشعه های فرابنفش خورشید را کمتر از خود نشان دادند.
نقش پسته در طب سنتی ایرانی
فواید پسته، از قدیم الایام در ایران شناخته شده بوده است، بر همین اساس، در طب سنتی ایرانی نیز بسیار از آن صحبت شده است.
در طب سنتی، خواص زیر را برای این محصول ارزنده برشمرده اند:
- از آن جایی که میزان آهن بالایی دارد، برای درمان کم خونی بسیار مفید است.
- از پسته برای باز کردن مجاری کبد، استفاده فراوان میشود.
- باز کنندهی مغز و ذهن است و قدرت هوش را افزایش میدهد.
- برای آرامش و تسکین قلب و اعصاب، بینظیر است.
- سرفه را درمان میکند و اسهال را بهبود میبخشد.
فواید پسته برای کودکان
با توجه به این واقعیت که کودکان در سن رشد هستند و برای تقویت بنیه به مواد مقوی نیاز دارند، پسته میتواند نقشی اساسی در این زمینه ایفا نماید. این محصول به هر شکلی که باشد، چه تازه، چه خشک، چه ترکیب شده با شیر یا به هر شکل دیگر، میتواند برای این گروه سنی، بسیار مفید باشد.
از جمله فواید پسته برای کودکان، می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- بهبود رشد و تقویت استخوان و دندان به دلیل دارا بودن کلسیم
- موثر در رفع کم خونی ناشی از فقر آهن به دلیل دارا بودن آهن
- بهبود رشد مغز و افزایش هوش و حافظه به دلیل دارا بودن امگا ۳
- تقویت سیستم ایمنی به دلیل دارا بودن ویتامین ب ۶
توجه به این نکته حائز اهمیت است که برای جذب حداکثر آهن موجود در پسته، باید آن را همراه با مواد غذایی دیگری مصرف نمود که دارای آهن هستند.
نقش پسته در سلامت و زیبایی مو
این آجیل پر طرفدار برای سلامت و زیبایی پوست و مو نیز مفید است. استفاده از ماسک، روغن، عصاره و یا حتی ماسک پسته لِه شده، میتواند بسیار مفید باشد. پسته به دلیل داشتن اسید چرب بالا، میتواند:
- ریزش مو را کاهش دهد.
- رشد مو را افزایش دهد.
- رطوبت مو را حفظ کند و به آن لطافت بخشد.
- بافت مو را بهبود بخشد.
- موهای آسیبدیده و خشک را ترمیم کند.
- به عنوان تغذیهای برای مو باشد و به آن ویتامین رسانی کند.
نقش پسته در سلامت و زیبایی پوست
از دیگر فواید پسته، میتوان به تاثیر آن بر سلامت و زیبایی پوست اشاره نمود. این محصول سرشار از ویتامین E بوده، به همین جهت برای تغذیه و تقویت پوست ماسکی بینظیر به شمار میرود. امروزه در ساخت و تولید لوازم بهداشتی و کرم های صورت، تا حد زیادی از روغن پسته استفاده میشود.
از جمله فواید پسته برای پوست میتوان موارد زیر را ذکر نمود:
- مرطوبکننده و آب رسان طبیعی به شمار میرود.
- به خاطر میزان بالای آنتی اکسیدان های موجود در آن، رادیکالهای آزاد را از بین برده و از پیری زودرس پوست جلوگیری میکند.
- روغن آن برای از بین بردن ترک پا و سایر نواحی پوست بسیار موثر است.
- به کمک اسیدهای موجود، موجب درخشان شدن رنگ پوست میشود.
- به دلیل میزان بالای ویتامین E، به عنوان یک تغذیه مناسب و مکملی بی نظیر برای سلامت پوست به حساب می آید.
سایر فواید پسته
به جز موارد ذکر شده در بالا، فواید دیگری برای پسته ذکر شده است؛ گرچه تاثیر قطعی آنها از نظر علمی، چندان اثبات شده نیست، اما دانستن آن ها نیز خالی از لطف نخواهد بود.
موارد زیر را می توان به عتوان فواید اثبات نشده پسته در نظر گرفت:
- جوشانده پوسته سفید یا استخوانی آن، برای بواسیر مفید است.
- جویدن آن بوی بد دهان را مرتفع می کند.
- برای زخم و آفت داخل دهان بسیار کاربردی است.
- ماساژ آن روی لثه، باعث محکم تر شدن دندان و بهبود سلامت دهان میشود.
- دم کرده پوست سبز آن برای رفع تهوع مفید است.
- دم کرده پوست سبز آن، برای توقف سکسکه موثر است.